Храна за пчели Apiinvert, Apifonda и Apipuder

Без да отричам ползата от естествената за пчелите храна - пчелния мед, смятам, че трябва да се ориентираме в предлагането и да сме в състояние да познаваме предлаганите храни, възможности и принципи на приложение.
На пазара има различни видове храни за пчели. Такива са и храните Apiinvert, Apifonda и Apipuder, производство на немската фирма Südzucker AG Mannheim/Ochsenfurt.
На страницата на фирмата bienenfutter.eu, която се поддържа и на български може да се намери полезна информация за трите продукта.
Същественото е, че всички продукти са съставени от захароза:
  • Apiinvert - е сироп с високо съдържание на фруктоза, не кристализира, лесно се усвоява от пчелите и е подходящ за есенно-зимно подхранване.  Апиинверт е почти напълно инвертиран, което го прави много лесен за преработка от страна на пчелите и може да се прилага при необходимост и по-дълго време. По форумите се споделя мнение, че при температури около 10°С сиропът може да се съхранява в добре затворени оригинални съдове до следващото есенно-зимно подхранване, без да е необходимо да се прави друго нещо. При съхранение не трябва да се замразява, за да не се образуват кристали. Подходящ е и за подхранване на нови пчелни семейства.
  • Apifonda - е паста, която се състои главно от захароза, лесно усвоима от пчелите; готова е за употреба без добавяне на вода; подходяща за зимно подхранване и ранно пролетното стимулиране; дълъг срок на годност.
  • Apipuder - пудра, която се състои от фино смляна захароза; използва се за приготвяне на храна чрез добавяне на вода без да е необходимо да се меси; лесно се комбинира с цветен прашец и други добавки; използва се за развъждане на майки и нови пчелни колонии. Използва се под формата на тесто, което се приготвя по чрез добавяне на вода (750-1000ml) или на мед (500gr) и вода (600ml)
Още:
http://www.bienenforum.com/
http://www.imkerforum.de/




Няма коментари: