Зазимяване с магазин


От както започнах да чета пчеларска литература и да търся съответната информация се натъквам и на темата за зазимяване с медови корпус. Още от първата статия, която прочетох в Пчеларски вестник реших, че трябва да опитам. Все още не съм го направила, главно  поради липса на достатъчно опит и знание как точно трябва да се осъществи този на чин на зазимяване.
Основното което до тук е ясно: магазините се оставят върху плодника, като в питите не трябва да има мед. На места се споменава, че между корпуса и магазина не се оставя никаква преграда. Другаде се споменава, че трябва да има брезент между плодника и магазина и малък отвор, през който да минават пчелите, за да охраняват магазина. Срещала съм този начин на зазимяване като предпочитан и при нестандартни по размер кошери  напр. 8-рамкови.
Като цяло може да се каже, че отговорите на тези въпроси идват с практиката, може би зависят и от района в който се намират пчелите, но определено си заслужава да се направи опит поне с 1-2 кошера и всеки да извлече сам извод кой е по-подходящия за него вариант.
Това, което на мен ми допада е, че навсякъде при описание на този начин като резултат се подчертава по-бързото развитие на семейството през пролетта; липсата на влага, в резултат на по-добрата циркулация на въздуха; защитата на магазините и излишните плодникови пити от молци.
Тук има две статии за:
Нестандартен начин за зазимяване – без стесняване и затопляне,
Пчелите съхраняват топлината чрез кълбото, което е продължение на първата



Няма коментари: