Восъчният молец - враг на пчеларя, но ...

Нищо в природата не съществува случайно. Восъчният молец, например, считан за вредител в продуктивното пчеларство е изключително полезен за съществуването и развитието на дивите пчели. Унищожавайки старите пити, той не само създава място за нови, но и ограничава разпространението на болестите.
Молецът, привлечен от миризмата, снася яйцата си в гнездата на пчелите - в цепнатини по кошера. Веднага след излюпването си младите гъсеници се опитват да достигнат восъчните пити, където се хранят с отпадъчните продукти, получени в резултат на отглеждането на пило, както и с остатъци от  цветен прашец в килийките. "По време на цялата метаморфоза, траеща 2 до 3 месеца ларвите се хранят много лакомо като с всеки стадий увеличават теглото и дължината си. Една ларва на големият восъчен молец може да повреди през живота си 500 и повече килийки като изяжда средно 1,246 гр восък. През годината молецът дава 3 поколения. Теоретически 5 двойки молци при 3 поколения и нормално размножаване могат да унищожат 500 кг пити (около 300 кг восък). В България от восъчните молци се разрушават над 30 т. восъчни суровини. "(http://www.farmer.bg/)
Важно:
- Идеалната температура за развитие на ларвите е 29-35°С. 
- Стоп на развитието настъпва при: t <15° и t > 40°C




В кошера по-опасен е малкият молец. Неговите ларви са по-малки и успяват да останат незабелязани от пчелите, докато изгризват восъка по дължина на средностението. При такива пити се наблюдава т.нар. "тръбовидно пило" (ларвите безпокоят с дейността си пилото, което се изтегля напред) - на снимката по-долу. Килийките са надградени от пчелите, за да покрият изпадналото пило. Често младите пчели остават заплетени в паяжината, която покрива образувалия се тунел и не могат да се излюпят.
Снимка: http://www.ages.at/ages/landwirtschaftliche-sachgebiete/bienen/bienengesundheit/diagnosehilfe/wabenvorrat/
В кошера пчелите обикновено са в състояние сами да се справят с подобни проблеми.
Важно за предотвратяване развитието на молци в кошерите е:
- поддържане само на силни пчелни семейства,
- периодично почистване на дъната,
- използване на здрави кошери (молците снасят яйцата си в цепнатини и отвори, за да останат незабелязани от пчелите)
- редовна подмяна на старите пити
Питите в складовите помещения са много по-сериозно застрашени от дейността на молецовата гъсеница. Тук по-големи щети нанасят ларвите на големия восъчен молец.
При съхранението на пити важи основно правило: През топлия сезон се прави регулярна проверка на съхранявания материал. За целта на дъното на шкафа или между редовете с пити може да се постави лист хартия - А4 и да се провери състоянието на отпадъците по нея.
Мерки за борба:
Технически:
- сортиране на питите и отделяне на застрашените (стари, тъмни пити, вкоито е отглеждано пило)
- бързо претопяване на застрашените пити
- съхранение в хладни, светли и проветриви места (молците се страхуват от светлина и течение). Необходимо е да се вземат мерки за предпазване на питите от гризачи.
Физически методи:
Изразяват се в съхранение на студено или в топлинна обработка:
1. Съхранение на студено: унищожава молеца във всички стадии на развитие, но изисква по-скъпа инфраструктура
2. Обработка чрез замразяване: унищожава молеца във всички стадии на развитие. Необходимото време зависи от температурата: 2 часа при -15° ; 3 часа при -12°; 4,5 часа при-7°
3. Обработка с горещ въздух: унищожава всички стадии, но е необходимо повишено внимание, поради опасност от разтапяне на восъка. Загряването става с въздуходувка за 80 мин. при температура 46 градуса или 40 мин. при 49 градуса. Трябва да се осигури и добра циркулация на въздуха.
Биологични методи:
Спори на Bacillus thuringiensis. Този метод е открит още през 1911 год и се използва успешно в растениевъдството. Съдържа се в продукти като B-401, Certan®, Mellonex. Спорите на бацила унищожават ларвите на восъчния молец, без да са влияят на възрастните насекоми. Ефикасността им е 2-3  месеца след приемане, като действат главно на големия восъчен молец. Преди прибиране питите трябва да се напръскат от двете страни с разтвора и да се изсушат. Ако питите са вече нападнати от молеца, първо трябва да се приложи някое от изветните химически средстава за борба.
Ихнеумон
Като всяко нещо в природата и молците имат своя естествен враг, който ограничава разпространението на популацията им. Ихнеумонът паразитира яйцата на молците, снасяйки своите яйца в тях и прекъсва по този начин развитието им. Използването на този метод изисква добра логистика, тъй като насекомите трябва да се пуснат в подходящия момент.
Химични методи
- Един от най-сигурните методи е обработка със серен двуокис: два пъти през две седмици  през пролетта и през есента. Прави се от горе надолу чрез изгаряне на серни фитили или чрез напръскване с SO2 (спрей). Не действа на яйца, поради което се препоръчва, обработката да се извърши 1-2 седмици след сваляне на питите. Дозировка - една серна лентичка на 100 л обем (около 3 магазина); за спрей: 1 сек. (=2,5 g SO2) / магазин или 3 - 4 сек на 100 л. обем 
- Обработка с оцетна или мравчена киселина: над питите се поставят тампони, напоени с киселина. Унищожават яйца и възрастни молци, но не и ларвите. Поради това питите трябва да се обработват веднага след свалянето им (преди яйцата да са се развили в ларви). Оцетната киселина унищожава успешно и спори на нозематоза.
Дозировка: на 100 л. обем - 200 мл. 60-80% оцетна киселина или 80 мл. 85% мравчена киселина. През лятото обработката се повтаря 1-2 пъти с интервал от 2 седмици

Какво не трябва да се използва за борба с молците в съвременното пчеларство:
Не са разрешени средства за борба с молци на базата на парадихлорбензол (PDCB). Той се разтваря лесно във восъка и може да бъде открит след това и в меда. Наред с това PDCB може да бъде и отровен за пчелите. Ако в кошера се поставят недобре проветрени пити, третирани с препарат на базата на PDCB, това може да доведе до увреждане или смърт в семейството.
(http://www.agroscope.admin.ch/)
Замърсители на меда и опасни за пчелите са препарати като нафталин, фостоксин, макр че последния често се среща в публикациите като ефикасно средство за борба. (ВЕТЕРИНАРНО-САНИТАРНА ЕКСПЕРТИЗА НА ПЧЕЛЕН МЕД (лекция) - гл.ас. д-р Динко Динков, д.в.м - стр. 4)



Още информация и споделен опит:
Восъчен молец - интересни факти и начини за борба с восъчния молец (agronet.bg)
Как да водим ефикасна борба с восъчните молци? Прочетете повече на: http://www.agro-consultant.net
http://www.vita-europe.com/products/B401 - листовка за В401 (англ.)
Wachsmotten - Biologie und Bekämpfung 
http://pchelari.com/forum
Восъчен молец - статия (PDF) - описани са стадиите на развитие на восъчния молец
"Ефективен начин за борба с восъчните молци" - споделен опит - Стоил Милушев, Пловдив




2 коментара:

Анонимен каза...

Мравчена киселина 85 % предлага 0876265091 куриерска доставка.
Цена 5 лв./л. и куриерски.

Симов

Unknown каза...

80% оцетна киселина в течно състояние няма!