Как да създадем нови семейства

Един от начините за увеличаването броя на семействата е чрез създаване на отводки. Това са семейства, които са образувани чрез отнемане на пити с пило от едно или няколко други семейства. Една отводка се състои от 4-6 пити, 2 от които са с храна.
Отводки се създават от силни семейства, между две главни паши или след преминаването на главната паша. Непосредствено преди главна паша създаването на отводки не е препоръчително, освен ако не е наложително (за предотвратяване на роево настроение), "Оптималният период за формиране на отводки е 50 дни преди началото и 30 дни преди края на главната паша. "www.pchelar.net)
Отводките биват индивидуални и сборни, в зависимост от това дали питите са от един кошер или няколко. Според д-р Първулов отводките трябва да се създават от едно семейство (пчелите в него са сестри по майчина линия), ако това е невъзможно, то от близкородствени семейства - такива, чиито майки са дъщери или сестри. Това значително повлиява развитието на новообразуваното пчелно семейство.("Роенето като биологичен процес" - parvulov.com)
Как се прави отводка. Може да се види в следващото видео - част от поредицата "Насаме с пчелите"



Видно е, че за да се направи отводка е необходимо да има на разположение не само пило, но и майка. Тъй като пчелите в отводката са току що излюпени, придаването на майка при тях е по-лесно, отколкото при семейство с разновъзрастови пчели. Придава се майка или зрял маточник. Въпреки това много пчелари предпочитат да не купуват майка, а да си създадат такава, като за целта в индивидуалната  отводка прехвърлят и майката от семейството-донор. Пчелите в кошера, усещайки липсата на майка, още на следващия ден залагат маточници. На 5-6-ия ден, ако в семейството има запечатани маточници, те се унищожават, защото са получени от ларви, които първоначално са захранени с пчелно млечице (за пчели) и след отнемане на майката пчелите са започнали да ги захранват като майки. Оставят се маточниците, които към 6-ия ден не са запечатани. Те са получени от яйца, захранени директно с маточно млечице. От тях ще бъдат произведени качествени майки. Възможно е да се придаде прясно снесено пило в отводката за производство на майка.
В един брой на Пчеларски вестник намерих споделен опит на пчелар, за това как създава много пчелни майки. Може да се прочете тук. Същественото е, че на кошера, останал без майка, трябва да се придаде пита с току що снесени яйца, в която е изрязано място за изграждане на маточниците.
Обобщение:
- от силен кошер/и се отнемат 2-3 (за сборни отводки - 4-6) рамки с люпещо се пило с пчелите по тях (на мястото на отнетите пити се поставят восъчни основи
- в новия кошер се стръскват допълнително пчелите от 2 пити
- добавят се от двете страни по една рамка с мед и прашец
- привечер се добавя майка - в клетка или зрял маточник, ако не е била прехвърлена майката от основното семейство, заедно с питата на която се намира
- поставя се ограничителна дъска
- стеснява се входа
- кошерът с отводката се поставя на определеното му място
- първите дни в една от крайните пити се подава вода, тъй като пчелите са нелетящи (летящите пчели, стръскани в новия кошер се връщат на старото си място до края на деня)
- следи се за приемането на майката, процеса на яйцеснасяне и т.н.
- в семейството-донор се следи за залагане на маточници (ако майката е била отнета)

Още по темата:
Създаване на отводки между две главни паши (Н.с. д-р Йордан ХРИСТОВ, ИЖН - Костинброд, секция "Специални отрасли" )
Как се образуват индивидуални отводки
Мнения от форума на Агронет.бг





Няма коментари: