Роене - защо, кога, как

Рой в полет / Wikipedia/
Роенето е естествен начин за размножаване на семействата. При роене в семейството се създават няколко пчелни майки, които след излюпването си извеждат част от летящите пчели извън кошера. Първа излиза старата майка, след това следват и новоизлюпените майки.
Естественото, неконтролирано роене не е желателно и носи загуби за пчеларя, защото отслабва силно кошера и той не може да участва в пашата. 
Ето защо е важно да се знае:
- какво предизвиква роевото състояние
- кой е най-подходящия за роене период
- как се преустановява
- как може да се управлява
- как се хваща рой

Темата е обширна, затова тук най-напред ще стане дума само за причините за изпадане на семейството в роево състояние и какви са признаците за разпознаване. 
ЗАЩО:
1. Първата причина, също като у всички живи същества, е естественият инстинкт към размножаване на вида.
2. Наследствени качества - установено е, че различните породи пчели са в различна степен склонни към роене. "Много ройливи са степните пчели, но и някои линии на краинката също не им отстъпват. Кръстоските, каквито са нашите пчели, са умерено ройливи."(pcheli.net)
2. Основна причина за изпадане в роево състояние е пренаселеността на кошера. Напролет семейството започва усиленото си развитие, отглежда се повече пило, излюпват се млади пчели, които участват в отглеждането на още пило, а това води до естествено ограничаване на пространството: майката няма къде да снася, няма килийки за хранителни запаси.  В този период една от главните задачи на пчеларя е да следи за своевременното разширяване на гнездото, за да създаде необходимото място за снасяне на майката и за складиране на хранителни запаси. 
2. Друга причина е струпването на много бездействащи млади пчели, което реално е предизвикано от липсата на място за снасяне на майката, т.е. от липсата на пило, за отглеждане. Младите пчели се групират по крайните рамки и стените на кошера и постепенно принуждават майката да снесе яйца в маточните чашки.
3. Периоди със силно намаляла паша са също причина за поява на роево настроение у пчелите - тук проблемът идва от бездействието, на което са подложени пчелите - събирачки. Това обикновено се случва в промеждутъка между пролетната и лятната паша. 
КОГА?
Почти отговорихме на този въпрос. Най-подходящите за естественото роене месеци са май, юни, понякога и юли. Това е периодът на най-усилено развитие на пчелното семейство. Тогава са налице и споменатите външни фактори - промеждутъци без паша, невъзможност за работа поради лошо време и т.н. Има и наблюдение, че съществува цикличност в роенето на пчелите, като през определен брой години се наблюдава масово роене на семействата. Смята се, че пчелите усещат месеци предварително каква ще е годината.
КАК?
рой , захванат на клон
(Уикипедия)
Не съм наблюдавала роене, но ето как е описан процеса в сайта http://beniovmed.ucoz.com/
" Най-напред се отглеждат известен брой търтеи. Около 2 седмици след снасянето на яйца в търтеевите килийки, по края на питите пчелите изграждат 20-30 или повече основи на маточници. Истинската подготовка за роенето започва, когато майката снесе яйца в маточниците. Това предизвиква силна възбуда у пчелите и те започват да поставят млечице в  маточниците, но след това възбудата намалява и изчезва.  Едновременно с това снасянето на яйца намалява, майката получава по-малко храна, , става по-лека, което я улеснява да лети. Пчелите започват да работят по-слабо, отглеждат по-малко пило, събират по-мако нектар и почти престават да изграждат нови пити. Отбраната на гнездото се засилва. В това роево състояние семейството се намира около 7-10 дни до излизането на роя. Ако в семейството ще се отделя втори или трети рой това състояние продължава още 10-15 дни и завършва с унищожаването на всички заложени маточници. 
Запечатването на първия маточник е знак, че наскоро ще се отдели първия рой. Рано сутринта в деня на отделянето на роя в семейството се преустановява всякаква работа, но наскоро след това в кошера настъпва оживление - пчелите се възбуждат силно и близо половината от тях заедно със старата майка напускат кошера и се отправят да търсят ново жилище.Това е първият рой, който излиза 3 дни след запечатването на първия маточник. Ако по някаква причина майката не може да се присъедини към роя, или падне на земята и пчелите забележат това, роят се прибира в кошера, но семейството може да се рои повторно с първата излюпила се нова майка. След излизането на първия рой роевото състояние може да се прекрати и най-рано излюпената млада майка унищожава  останалите майки в запечатаните маточници. Първата излюпена майка е силно възбудена и  непрестанно се движи от една пита на друга.
Вторият рой излиза 10 дни след излизането на първия с млада майка. Понякога с втория рой излизат повече майки. Този рой е по-малък.  Започналото естествено роене може да продължи с излизането на трети и четвърти рой и да придобие стихиен характер." (http://beniovmed.ucoz.com)




Източници:



1 коментар:

стоян парапанов парапанов каза...

роенето всъщност е изход от ситуация създадена от човека тоест тясно жилище задуха липса на работа и паша