Новини за бранша: "Създадоха първото женско пчеларско сдружение"

Новината за първото национално сдружение на жените пчелари, обиколи бързо изданията. Похвална е инициативата на основателките, но честно казано - питам се необходимо ли е още едно сдружение, за да се обърне внимание на проблемите на пчеларството в страната. Не е ли по-добре да се обединят структурите за всеобща дейност, вместо да се създават нови.

Друг е въпросът за разделянето по полова принадлежност. Защо целите на жените пчелари да са по различни от тези на мъжете? По-какво се различаваме. Обикновено пчеларството е семеен бизнес, в него най-често участват и жените и мъжете от едно семейство - за какво разделение става дума. А и фактът, че пчеларите избраха жена за пчелар номер 1 на 2010 година е достатъчно показателен за демократичността в бранша. Това е пример, че в дейност, която у нас се практикувана предимно от мъже, жените се приемат сериозно, с уважение и като равни, и трудът им се оценява по достойнство.

Тук искам да кажа, че искренно и от все сърце се възхищавам на Петя Иванова - пчелар номер 1 на България за 2010 (http://goo.gl/KGyE5) и председател на новосформираното сдружение. Смятам, че тя самата може да служи за пример на всеки пчелар, без значение мъж или жена, а и на всеки човек, който иска да постигне нещо с труда си.

В никакъв случай не искам да омаловажа целите, които основателките на сдружението си поставят: да обърнат внимание на проблемите с българското пчеларство, да стимулират биологичното отглеждане на пчели и пчелни продукти, да отстояват дипломатично целите си пред фонд "Земеделие" за субсидия на регистрирано пчелно семейство на кошер и за заплащане при опрашване на земеделски култури и овощни дръвчета.

Мисля си само, че това са цели, които всяко пчеларско сдружение би следвало да има...


Няма коментари: