Април

През април вече е по-топло и пчелите започват усиленото си пролетно развитие. Ако до този момент не е извършен основния пролетен преглед е време да се направи, като се подбере тих, слънчев ден с температура около 14-15 градуса.
Ето няколко съвета, които открих в сайта пчелар.ком
- да се вземат предвид нощните температури, при определяне на дейностите: ако температурите през нощта са над 14 градуса - може да се поставят пити с восъчни основи за градеж. В противен случай - не е добре, за да не се изтощават излишно пчелите

- в началото на месеца да се прави подхранване с твърда храна и едва към средата да се премине към подхранване със захарен сироп (преработката на захарния сироп изтощава пчелите)
- ако има цъфтеж - не е необходимо подхранване, но ако е дъждовно - да се подхранва
- да се обединят слабите кошери
- да се започне постепенна подмяна на старите пити с нови, както и на лошо изградените пити и тези с много търтееви килийки
- третиране на складовите помещения с мравчена или оцетна киселина против восъчен молец (да не се използва нафталин - забранен е)
- третиране на пчелите срещу вароатоза (важно условие - да се поставят така, че да може да се извадят месец преди главния медосбор; да се подменят препаратите за есенно и пролетно третиране) 
Други важни за април дейности са описани тук:
- осигуряване на място за яйцеснасяне и развитие на семейството чрез постепенно разширяване на гнездото
- събиране на прашец - чрез оптнемане на пити с прашец и консервирането им за есенно-зимния период или за ранно-пролетното развитие през следващата година
- следене за поява на роево настроение и вземане на мерки срещу това
Полезно:
- определяне на бащини семейства за ранно производство на майки в началото на май "Известен и необясним е фактът, че българският пчелар добре владее технологията за производство на майки и почти нищо не предприема и не знае за производството на елитни търтеи. Бащинството обикновено се пренебрегва и майките се оплождат от незнайни търтеи, произхождащи от семейства със слаби биологично-стопански качества. По този начин ние обезсилваме качеството на бъдещите майки, т.е. създаваме незнайна генерация пчели. В развитите в пчеларско отношение държави всеки основен пчелин има оплодителен пункт, намиращ се на 6-8 км от основния. Там се закарват бащините семейства (търтеите) и неоплодените майки в нуклеусите, като по този начин се извършва оплождане от елитни (избрани) търтеи. Внимава се да няма родствена връзка между търтеите и подлежащите на оплождане майки. Това важно правило при нас не се спазва дори от официалните майкопроизводители. По този начин се обезсилва качеството на майките. Да не забравяме обстоятелството, че 75% от качеството на новоизлюпващите се пчели идва по бащина линия, т.е. по линията на търтеите." (01-04-2008 г. Д-р Ангел ГРЪНЧАРОВ,НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ АПРИЛ “ПЧЕЛАРСКИ ВЕСТНИК” - КАТ. № 570)
Април е подходящия период за закупуване на кошери. При оценка на семействата се взема предвид, че нормално развитите за периода семейства заемат около 6-7 пити с пчели и 3-4 пити с пило.

Още по темата:



Няма коментари: