Седем заповеди на пчеларя Светозар Гаврилович,1911г. - AgroNET.bg

Светозар Гаврилович, 1911 г.
1. Никога не си въобразявай, че знаеш за пчеларството всичко; не се гордей със знанията си и своите медосбори; бъди скромен и се труди като пчела: работата трябва да те прави сдържан и да те облагородява.
Човек се учи докато е жив. Много е добре, ако ти доживееш до това време, когато ще намериш още по – знаещ от тебе, и той ще може да стане твой учител.

2. Не смятай, че знанията и опита, получени около пчелите, са само твои и те трябва да се скриват; искрено и чистосърдечно си дели своите знания с другите, тогава ти ще допринесеш полза за пчеларството.
3. Отстоявай своите убеждения, докато не разбереш, че противника те е убедил. А когато разбереш това, откровено си признай грешките и ги поправи заради ползата за теб и заради останалите пчелари.
4. Никога не спори с другите и не критикувай, докато не можеш да докажеш и да покажеш, че си написал и направил поне толкова, ако не повече и по - добре, отколкото този, с който се каниш да спориш и когото искаш да критикуваш.
5. Никога не изпускай възможността да четеш пчеларски книги и списания. Винаги ще намериш в тях нещо, от което следва да си извлечеш поука или нещо, което ще те подтикне към размисъл и съзидание.
Който се огражда с Китайска стена на въображаемо всезнайство, той е обречен на застой и изоставане.
6. Никога не приемай и не създавай нещо, което ще ти се наложи след това да го преправяш и да подобряваш: нито конструкции на кошери, рамки, инструменти и приспособления, нито начини за отглеждане на пчели, докато не се убедиш, че преди теб вече други са го извървяли този път – ще имаш по – малко разочарования и няма да станеш за посмешище за другите.
7. Не жали нито средства, нито труд за посещения на пчеларски събрания, конгреси и изложби в собствената си страна или зад границите и. Само така ще можеш да получиш истинска представа за пчеларството, а така също за величието на човешкия дух, също и за нищожността и славолюбието на хората.
Източник: сп. „Пчеловодство” 2007/3
Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен

Седем заповеди на пчеларя Светозар Гаврилович,1911г. - AgroNET.bg


Няма коментари: