Какво трябва да знае един начинаещ пчелар

Темата е развита в последния брой на "Пчеларски вестник" (22-28.02.2011), в рубриката на д-р Първулов "Начинаещ пчелар". Авторът отговаря още в началото на статията на въпроса кога и с колко кошера е подходящо да се започне, какво трябва да се има предвид в началото, дали да се започне с рояци или с развити кошери. Всеки един, решил да се занимава с пчеларство трябва да потърси отговор на тези въпроси и при всички случаи да си осигури помощта (поне в началото) на опитен пчелар.

А тук за разбиращите руски има и много полезен филм по темата:



В рамките на един час нагледно се засягат въпросите къде да се разположи пчелина, на какви условия да отговаря терена, кои са основните изисквания при отглеждане на пчели. Има подробна тема за необходимото оборудване и как се използва; демонстрира се как се подготвят пити с восък, какъв материал се използва за поддържане на пушека и как се набавя - все полезни теми. Показано е и се обяснява как се изгражда помещение за зимуване, което в нашите условия може би не е наложително, но все пак е полезна идея. Онагледено е и каква вреда нанaся восъчния молец на питите при неправилното им съхранение. Видеото определено си заслужава да се види, и то може би неведнъж, или поне с бележник в ръка.
Още по темата:



2 коментара:

Анонимен каза...

Страхували ли сте се от пчелите? От бръмченето им? Ако да - как го преодоляхте. Благодаря предварително!

sms каза...

Да и се срамувах да си го призная.
В началото сънувах пчели навсякъде около мен, но след това сякаш свикнах. Мисля, че това е разковничето - да не се отказваш, в крайна сметка не е толкова страшно - работя с ръкавици и така съм по-смела.
Освен това има едно срахотно бръмчене - когато са заети с работа, което е като музика.