На пчелина през зимата

Tук искам да сложа линк към тази много интересна за мен статия на Маргарита Дикова "През зимата на пчелина", публикувана на agronet.bg. Първото полезно за мен беше краткото и ясно обобщаване на това какво може и какво не може да се прави на пчелина през зимата, а именно:
  • Да не се извършват на пчелина дейности, като сечене или строителство, които ще безпокоят пчелите, а може да доведат и до сриване на зимното пчелно кълбо на дъното на кошера. Последствията от това сриване също са известни - загиване на пчелите. 
  • Да се разрива снегът пред входа на кошера, за да не се задушат пчелите.
  • Да се извършва прислушване на кълбото след рязко почукване или да се прислушат пчелите чрез тръбичка, промушена през входа на кошера.
  • Да се оглеждат кошерите, да не би да има избит чвор или пробита дупка в дървото от кълвач.
  • Да се окачват станиолови ленти или метални пластинки, които да пропъждат птиците от пчелина.
  • Да се следи дали мишепредпазителите са по местата си, за да се предотврати нахлуването на мишки в кошерите.
  • Да се следи да няма приплъзване или потъване на стойките под кошерите, което може да доведе до преобръщането им.-
  • Да се наобикаля пчелина и заради набези от злосторници.
  • Да се поддържа здрава оградата около пчелина, за да не влизат животни.
  • След силен вятър да се провери дали няма отнесени капаци на кошери или други поражения в пчелина."


Другото много ценно обаче, е споделеният личен опит и различния подход към зимните дейности. Далеч съм от идеята, че всичко трябва да бъде прието едно към едно, но е нещо, над което може да се помисли, а който реши - и да изпробва. 
Лично аз споделям мнението, че снега пред пчелина не е добре да се разрива, ако кошерите са поставени на стойки. 
Подмяната на дървените капаци с вестникарска хартия през зимата също е много интересно предложение: "Обикновено през декември подменям покривните дъски с 4-5 слоя вестникарска хартия. Сред колегите е разпространено мнението, че оставянето на хранилката и през зимата улеснява контрола на вентилацията в гнездото по конденза в нея. Така е. Само че при покриването на гнездото с вестникарска хартия се постига и още нещо. Всички знаем, че вестникарската хартия е хигроскопична. Лесно поема влагата и също така лесно я отдава през отворите на капака на кошера. Преди десетина години един сръбски пчелар сподели следното: покрива гнездото с 3-4 слоя вестникарска хартия, като точно в средата пробива дупчица с диаметър, колкото графита на молива. Отгоре поставя още 3-4 слоя, без дупчица. Ако върху най-горния лист има влажно петно колкото 50-стотинкова монета, значи вентилацията в гнездото е идеална. Изпробвах го две зими и видях, че това е валидно при силните семейства."

Авторката препоръчва и използване на кошери с дълбоко дъно, като идеална възможност за почистване на подмора и осигуряване на добра вентилация.
В коментар към статията има споделен опит на друг пчелар, който спуска плодниковите рамки през магазина и така хем не търси място за съхранение на магзините, хем си осигурява и "дълбоко дъно".


Няма коментари: