Подхранване

За нас, начинаещите пчелари не е особено лесно да определим, кога през зимата пчелите се нуждаят от храна. В предишни публикации описах шумовете, които кълбото издава при прослушване и които да ни покажат, че трябва да осигурим храна на пчелите си. Още веднъж: ако звукът е завишен и затихва много бавно, най-вероятно семейството има нужда от храна.
От статиите в интернет и вестниците, оставам с впечатление, че това е най-вероятно да се случи от средата на януари. Има и нещо друго - когато времето е било топло, е възможно майката да се подлъже към яйцеснасяне, в резултат, пчелите се стремят да поддържат постоянна темепратура около пилото и консумират повече храна. Така че, януари е период, в който трябва да обърнем внимание на хранителните запаси и при нужда да подхраним пчелите си.

Има различни възможности за подхранване - чрез готови храни или приготвени от пчеларя, а също и само с мед. Това подхранване се извършва по принцип с твърда храна, която се поставя директно върху рамките.
На Farmer.bg открих информация за различните видове храни, предлагани на пазара - в пчеларските магазини, а също и онлайн. Тук предлагам част от публикацията, цялата може да се види съответно на: Подхранване - FARMER.bg
"На пазара се предлагат доста такива храни с гарантирани качества. Съставът на някои от тези храни е следният:
1. Твърда храна, произведена от "Нектаркооп" - приготвена е от пудра захар, пчелен мед и цветен прашец със съотношение захар:мед 3.5-4:1 и съдържаща 10-15 % прашец.
2. Храна за пчели "Пробуда-актив" на "Агропчел АД" - съдържа пудра захар, изосуит като заместител на пчелния мед, соево брашно, кобалтов, магнезиев и калиев хлорид и вит. С.
3. "Апитонус" на "Примавет" - въглехидратна храна, приготвена от пречистени захароза, усвоим белтъчен компонент (метионин) и вит. Е - стимулатор за плодовитостта на майките и развитието на пчелните семейства.
4. "Апитом" на "Евротом", която съдържа фруктоза, глюкоза, витамините А, В-групата, С, РР и 10 вида минерали.
Проучванията са показали, че най-балансирана в хранително отношение и атрактивна за пчелите е храната, съдържаща мед и цветен прашец. "
Авторът обръща внимание на предимствата и недостътците на храните, съдържащи мед и прашец и тези, изготвени със заместители.
 
За подхранване със собствена храна може да се приготви храна от мед и пудра захар в съотношение 1:4. Приготвеното тесто се увива в марля, пробит от едната страна вестник или се поставя в найлонова торбичка, също с отвори. Важно е храната да не е много мека, защото като се постави над рамките, тя допълнително ще омекне и потече. Може да се даде и само захаросан мед, който може да се постави и директно в хранилката, като се махне преградата, за да може пчелите да достигат до него.


Няма коментари: