Август-началото на пчеларската година

Август е месецът, в който се полагат основите на следващата пчеларска година. Главната паша е приключила. Пчеларите полагат грижи за семействата, като се стремят да осигурят условия за благополучно зимуване и интензивно пролетно развитие.
Първо:
Свалят се магазините - не по-късно от средата на август. В повечето издания се препоръчва дори началото на месеца. Предполагам, че всичко зависи от това, в кой район се намира пчелина.
Идеята е, че трябва да се даде възможност на пчелите да се запасят с храна за зимуването.

И тук разбира се има тънкости, като например: ако медът е манов, той задължително се центрофугира и се започва подхранване със захарен сироп. Подхранването трябва да приключи до 15 септември, за да може преработката на сиропа да се извърши от старите пчели. Зимните пчели не трябва да се ангажират с преработката на захарния сироп - дейност, която води до бързото им изтощаване за да може успешно да се справят с предизвикателствата на зимата и пролетта.
Второ
Прави се пълен преглед на пчелното гнездо.
Трябва да се следи за:
- сила на семейството - определя се по броя пчели в междурамие, както и по броя на питите, заети с пило
- количеството на хранителните запаси - колко пити и в каква степен са заети с мед. Тук опитните пчелари говорят за количество мед окомерно претеглено в кг. Сложна задача за неопитен пчелар, но все пак ето какво пише основно:
  • пълна дадан блатова пита от двете страни - 3-3,5 кг мед
  • пълна ЛР пита - 2-2,5 кг мед
Съгласно повечето информации за успешно зимуване на едно семейство е необходимо да се осигурят 15-20 кг мед. Важно условие е медът да е запечатан.
Наред с медовите запаси семейството има нужда и от прашец
При липса на достатъчно храна се извършва подхранване със захарен сироп.

- качеството на майката:Основното правило е, че семейството се зазимява с млада, оплодена майка. Майката се сменя на около две години. За младия пчелар е най-добре да маркира майките - така лесно ще може да я открие, респ. следи възрастта й.
Признаци за определяне възрастта на майката
- начин на движение - младите майки са бързоподвижни
- равномерно снесено пило
- наличие на много пило
- количеството на прашец (ако в семейството има останал много прашец - това е знак, че майката е стара)

- качеството на пилото: Здравото пило е равно, разположено равномерно едно до друго, восъчните капачетата са плътни, без отвори. Като се пробие капачето с клечка за зъби, пилото е бяло, не се точи

Трето
Предприемат се мерки против вароатоза. Най-разпространено и най-лесно за начинаещия пчелар е поставяне на ленти против вароатоза. Трябва да се спазват упътванията на  производителя за различните видове противовароатозни ленти. Третирането срещу вароатоза е от изключително значение. В края на лятото опаразитяването е много силно. В резултат на липсата на търтеево пило, акарът напада работническото пило, ако не се вземат мерки може да се стигне до смърт или бягство на семейството.


Няма коментари: